TRIESTE. SERVICII CONSULARE LA CONSULATUL GENERAL AL ROMANIEI

 Pentru a accesa serviciile consulare trebuie făcuta programarea în prealabil pe saitul https://www.econsulat.ro/


Consulatul General al României la Trieste este slab organizat.

Intrare la ghișeurile de pașapoarte nu este accesibil persoanelor în căruț. Pe aceasta cale vreau sa le mulțumesc conaționalilor mei care m-au ajutat la intrare cât și portarului.


Aceasta este înălțimea treptei la intrare, după ce depășești aceasta treapta și treci de ușa de la intrare trebuie sa cobori alta treapta interna care este dubla ca înălțime. Încăperea consulatului se împarte în doua parți, în partea stânga sunt ghișeele pentru pașapoarte cu o mica sala de așteptare.(4-5 scaune). In parte dreapta este o alta sala de așteptare un pic mai mare pentru procuri și alte documente. 

Pe saitul https://www.econsulat.ro/ unde se fac programările pentru eliberarea unui noi pașaport, la modul de soluționare este scris clar citez : << de la consulat la adresa din străinătate: pașapoartele pot fi remise și prin poştă sau serviciu de curierat rapid și securizat, pe propria cheltuială; la momentul depunerii cererii, solicitantul va depune la consulat un plic pre-plătit autoadresat >>.


https://www.econsulat.ro/PasaportSimpluElectronicRomaniMajoriRO/ModSolutionare/203000001

Dar nu este adevarat, sau cel putin asa susținea domnul casier. M.D. Pentru a ridica pașaportul trebuie sa te întorci personal la consulat, sau sa împuternicești pe alta persoana în locul tău. Sau dacă preferi sa ridici pașaportul de la alt consulat mai aproape atunci îl poți ridica de la acel consulat. Lucrul asta ți se spune verbal, după ce tu alegi modul de ridicare a pașaportului ți se cere sa semnezi cererea eliberări pașaportului completata de funcționar cu opțiunea aleasa de tine dar bifata de el, după ce el verbal ți-a spus ca opțiunea remiteri pașaportului la adresa din Italia nu este valabila. Probabili multi nu se uita pe aceasta cerere. Semnează fără sa citească. Dar pe cererea eliberări pașaportului sunt scrise toate opțiunile de ridicare a pașaportului. Ridicarea de la același consulat (personal sau prin procura) ridicarea de la alt consulat, specificând consulatul respectiv sau prin posta la adresa ta din Italia. Deci pe cererea care ți se cere sa o semnezi este scris exact cea ce este scris și pe portalul econsulat.ro : de la consulat la adresa din străinătate. Ti se cere sa semnezi o cererea de eliberare a pașaportului completata de ei unde sa rezulte ca tu Nu ai bifat/ales opțiunea de primire a pașaportul la adresa din Italia. Cea ce nu este adevarat. Daca ceri explicați ți se repeta încă odată ca opțiunea remiteri pașaportului la adresa din Italia nu este valabila. Schimbând tonul conversației cu tine. Nu ți se da fotocopia cereri, ți se da chitanța de plata a pașaportului și un bilet unde este scris cum sa verifici dacă pașaportul a ajuns la consulat.


Trecem la ghișeele pentru procuri și alte documente. Am spus ca la intrarea în consulat în partea dreapta este o sala de așteptare. Dar ghișeele pentru procuri nu sunt acolo, pentru a ajunge la aceste ghișee trebuie sa cobori cumva la subsol. 


Mămicile cu căruțuri și copii trebuie sa coboare aceste scări pentru a ajunge la ghișeele pentru procuri sau alte documente. Persoanele în căruț/dizabili ca sa ajungă la aceste ghișee este imposibil, atunci portarul te îndruma cum sa ajungi la o alta intrare, care din câte am văzut mai este folosita pentru ieșirea din consulat. 


Aici surpriza, exista rampa pentru dizabili. Rampa este ținuta camuflata/blocata. Camuflata pentru ca nu este indicata la intrarea principala în consulat cum sunt indicate la alte instituții. Blocata pentru ca înauntru la capătul rampei la coborâre era pusa o masa care camufla rampa. Ieșirea pentru mamele cu căruțuri era aceeași de la intrare. 

Dupa cum se vede aici la procuri din 4 ghișee 2 erau închise. Nu se înțelege de ce acest consulat este împărțit în doua, ghișeurile pentru pașapoarte sus și ghișeurile pentru procuri și alte documente la subsol. Văzând spațiul care este la subsol și ca din 4 ghișee erau deschise numai 2. Tin sa mulțumesc public doamnei consul Carmen Axenie pentru informațiile oferite.  

Ghișeele pentru pașapoarte ar trebui unite la ghișeele pentru procuri și în acest fel consulatul general al României la Trieste ar rezulta în primul rând accesibil atât pentru persoanele cu dizabilitati cât pentru mamele cu căruțuri pentru copii. Văzând ca exista rampa. In al doilea rând poate se poate economi ceva la capitolu chirie-spatii. Spațiu care nu este folosit înseamna risipa de bani. Poate se sesizează mae.ro/ sau departamentul romanilor de pretutindeni  
https://dprp.gov.ro/web/ verificând și organizând mai bine acest consulat. 

Impresia ca în acest consulat exista o persoana care se crede patronul consulatului și al Romanilor care merg acolo. Specific acea persoana Nu  este domnul consulul general. 


Anghel Gheorghe https://www.facebook.com/ang.gheorghe/

.




Commenti